BIOPEX 2 studie
studie

Wat houdt de nieuwe techniek in?

Na het verwijderen van de endeldarm en de anus wordt voor het sluiten van de wond een 'weefsellap' gebruikt. Een weefsellap is een deel van de bil. Bij deze methode wordt een stukje onderhuids bindweefsel met een stukje van de huid in de operatiewond losgemaakt. Vervolgens wordt de opperhuid verwijderd en wordt de weefsellap omgekanteld. Bij het omkantelen komt de huidzijde aan de binnenkant van de bekkenbodem te liggen met de onderhuidse zijde aan de bovenkant. Vervolgens wordt de lap vastgehecht en de huid over de lap gesloten. 

Wat zijn de voordelen van de nieuwe techniek?

De verwachting is dat door gebruik te maken van een weefsellap er een betere genezing van de wond tussen de billen zal ontstaan. Daarnaast is de verwachting dat de kans op het ontwikkelen van een wondbreuk kleiner wordt. 

Een ander voordeel van deze methode is dat er aan de buitenkant geen extra, groter of ander litteken te zien is. Kortom, vanaf de buitenkant is niet te zien dat er gebruik is gemaakt van een stukje huidweefsel van de bil.


Wat houdt meedoen in?

  • Deelname aan de studie leidt niet per definitie tot extra poliklinische bezoeken.
  • Als u mee kunt doen, zal door middel van loting bepaald worden of de wond wel of niet met een weefsellap zal worden gesloten. De loting wordt uitgevoerd om op een onafhankelijke wijze de behandelingen met elkaar te kunnen vergelijken. U en uw chirurg hebben hier geen invloed op.
  • Er zullen voor en na de operatie vragenlijsten worden afgenomen.


In de onderstaande informatiebrief kunt u aanvullende informatie vinden:


Ook kunt u meer informatie over de studie vinden op onderstaande websites:

https://www.kwf.nl/onderzoek/onderzoeksdatabase/betere-wondafsluiting-bij-endeldarmkanker

https://www.kanker.nl/trials/1028-biopex-2-studie-endeldarmkanker